Χρήστος Καζολιάς - Πράξη Ομιλία Κόρινθος | Παροχές
269
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-269,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Παροχές

about3b

Εργοθεραπεία

Τι είναι η Εργοθεραπεία;

Η Εργοθεραπεία είναι μία ειδικότητα που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και ασχολείται με την προώθηση της υγείας μέσω της χρήσης σκόπιμων δραστηριοτήτων. Ο κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει τα άτομα να επιτύχουν το μέγιστο επίπεδο λειτουργικότητας και ανεξαρτησίας σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Τι είναι η παιδιατρική Εργοθεραπεία;

Η παιδιατρική Εργοθεραπεία αναλαμβάνει την πρόληψη, την παρέμβαση και την αποκατάσταση μέσω του παιχνιδιού και στοχοκατευθυνόμενων δραστηριοτήτων, με σκοπό τη βελτίωση και την ανάπτυξη  των δεξιοτήτων του παιδιού στο υψηλότερο δυνατόν λειτουργικό επίπεδο. Η δημιουργική κινητική επιδεξιότητα, η φαντασία και ο ιδεασμός στο παιχνίδι χρησιμοποιούνται στη θεραπεία για να αναπτύξουν την ανεξαρτησία και την αυτο-κυριαρχία (έλεγχο εαυτού) στο σπίτι και το σχολικό περιβάλλον.

Πού παρεμβαίνει ο εργοθεραπευτής;

  • Αδρή κινητικότητα : Πλευρίωση, στασικός έλεγχος, ισορροπία, αδρός συντονισμός , αμφίπλευρος, πέρασμα μέσης γραμμής.
  • Λεπτή κινητικότητα : ανάπτυξη ικανοτήτων απαραίτητων για την γραφή (θέση, στάση και δύναμη του χεριού και των δαχτύλων, σύλληψη και έλεγχος μολυβιού, έλεγχος καρπού και αντιβραχίου, ταχύτητα και ακρίβεια), οπτικοκινητικός συντονισμός.
  • Νευρομυϊκή εξέλιξη: αντανακλαστικά, μυϊκός τόνος, δύναμη –αντοχή, έλεγχος στάσης, συμμετρία στάσης.
  • Αισθητικοκινητικός τομέας.
  • Αισθητηριακή ρύθμιση: αιθουσαίο – ιδιοδεκτικό- οπτικό- ακουστικό – γευστικό σύστημα.
  • Αισθητηριακή επεξεργασία : κιναίσθηση, αντίληψη – σχήμα σώματος, ανταπόκριση πόνου, στερεογνωσία, προσανατολισμός στον χώρο, αντίληψη βάθους κ.ά.
  • Πράξη: ιδεασμός, μίμηση, διαδοχή, σχεδιασμός, κατασκευή, αντίληψη εντολών.
  • Δραστηριότητες καθημερινής ζωής: ντύσιμο-γδύσιμο, μάσηση-φαγητό, εκπαίδευση στην τουαλέτα, προσωπική υγιεινή κ.τ.λ.
  • Γνωστικές δεξιότητες- Αντίληψη: οργάνωση, οπτική και ακουστική μνήμη, συγκέντρωση και προσοχή, μίμηση, οπτική και ακουστική αντίληψη, προσανατολισμός στο χώρο και τον χρόνο, επίλυση προβλήματος.
  • Κοινωνικές δεξιότητες: εικόνα εαυτού, έλεγχος εαυτού, αυτοεκτίμηση, κοινωνική αλληλεπίδραση, βλεμματική επαφή, κανόνες επικοινωνίας.

Ποια παιδιά χρήζουν εργοθεραπευτικής παρέμβασης;

Παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές όπως:

  • Διαταραχές αυτιστικού φάσματος.
  • Νοητική υστέρηση.
  • Εγκεφαλική παράλυση.
  • Σύνδρομα (Down, Rett, Sotos κτλ.)
  • Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ).
  • Δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης .
  • Διαταραχές στην αδρή/ λεπτή κινητικότητα και στην γραφοκινητική ικανότητα.
  • Μαθησιακές δυσκολίες.

 

about1

Λογοθεραπεία

Μήπως το παιδί σας :

Είναι δύσκολο να πει συγκεκριμένες λέξεις;

Χρησιμοποιεί μικρότερες προτάσεις από τους συνομηλίκους τους;

Είναι δύσκολο να κάνει φίλους;

Αποφεύγει την επαφή με τα μάτια;

‘Κολλάει’ στις λέξεις;

Είναι δύσκολο να κάνει αυτό που του ζητάτε να κάνει;

Δεν χρησιμοποιεί λέξεις για να εκφραστεί;

Λέει ακατάλληλα πράγματα σε άλλους;

Βρίσκει δύσκολο να παίξει με άλλα παιδιά;

Εάν εντοπίσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω καταστάσεις με το παιδί σας ή έχετε οποιεσδήποτε άλλες ανησυχίες σχετικά με το λόγο, τη γλώσσα και την επικοινωνία, συνιστούμε να ξεκινήσετε με μια αξιολόγηση ομιλίας και επικοινωνίας για το παιδί σας.

Η λογοπαθολογία/λογοθεραπεία  είναι ο κλάδος της επιστήμης που επικεντρώνεται σε μια σειρά ανθρώπινων διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης που επηρεάζουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι ακόλουθες διαταραχές εμπίπτουν στην ομπρέλα της λογοθεραπείας: Η λογοθεραπεία περιλαμβάνει τεχνικές που μαθαίνουν τα παιδιά πώς να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά και να μιλούν πιο καθαρά.Αυτό τα βοηθά να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους και λιγότερο απογοητευμένοι από την ομιλία τους προς τους άλλους. Τα παιδιά που έχουν γλωσσικά προβλήματα μπορούν να ωφεληθούν κοινωνικά, συναισθηματικά και ακαδημαϊκά από την λογοθεραπεία. Η λογοθεραπεία είναι ιδιαίτερα ευεργετική όταν τα παιδιά ξεκινούν νωρίς στη ζωή τους. Σε μια μελέτη, το 70% των παιδιών προσχολικής ηλικίας με γλωσσικά προβλήματα τα οποία παρακολούθησαν εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας, παρουσίασαν βελτίωση στις γλωσσικές δεξιότητες.

Όλοι οι Λογοθεραπευτές μας είναι πλήρως εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Υγείας. Οι θεραπευτές μας έχουν πολυετή εμπειρία με μια σειρά από διαταραχές, όπως: Διαταραχές Ομιλίας Γλωσσικές ΔιαταραχέςΔιαταραχές Κοινωνικής ΕπικοινωνίαςΔιαταραχές Γνωστικής ΕπικοινωνίαςΑκουστική Διαταραχή ΕπεξεργασίαςΔιαταραχές του Αυτιστικού ΦάσματοςΔιαταραχές Σίτισης και ΚατάποσηςΑπραξίαΔιγλωσσίαΝοητική ΥστέρησηΕγκεφαλική παράλυσηΣύνδρομο Down και άλλα σύνδρομα όπως Rett κ.α.Διαταραχή στην ροή της ομιλίας- Τραυλισμός- Ταχυλαλία Μετά την αξιολόγηση του λόγου και της γλώσσας του παιδιού σας, εάν απαιτείται, πραγματοποιείται μεμονωμένη πορεία θεραπείας. Οι θεραπευτές εξασφαλίζουν ότι κάθε συνεδρία του παιδιού δεν είναι απλώς διασκεδαστική αλλά αποτελεσματική, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία παιχνιδιών και μέσων θεραπείας. Οι προσεγγίσεις μας περιλαμβάνουν: Σύστημα Επικοινωνίας Ανταλλαγής Εικόνας (PECS)TEACCHMakatonΕργαλεία ομιλίαςΕντατική ΑλληλεπίδρασηΑλληλεπίδραση Παιδιού – Γονιού Ομάδες επικοινωνίας με στόχο την κοινωνική αλληλεπίδραση και γενίκευση των γνωστικών λειτουργιώνΠρόγραμμα Cygnet (Δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων στο φάσμα του αυτισμού)

autism_2013_1_16_20_42_6_b

Ειδική Διαπαιδαγώγηση

Η Ειδική Διαπαιδαγώγηση μπορεί να υποστηρίξει ένα παιδί από την προσχολική ηλικία μέχρι την είσοδό του στην ενήλικη ζωή. Καθώς εντοπιστούν συγκεκριμένες δυσκολίες από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που έρχονται σε επαφή με το παιδί, στη συνέχεια την υποστήριξή του αναλαμβάνει η διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται  από  Λογοθεραπευτή,  Εργοθεραπευτή,  Ειδικό  Παιδαγωγό,  Ψυχολόγο και Παιδοψυχίατρο.

 

Ο Ειδικός Παιδαγωγός μπορεί να υποστηρίξει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ειδικότητες προκειμένου να εδραιώσει βασικές προσχολικές δεξιότητες που αφορούν τον λόγο, την κίνηση, τις προμαθηματικές έννοιες, το παιχνίδι, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά του. Επιπλέον μέσω ειδικού προγράμματος υποστήριξης   γίνεται ομαλά η μετάβασή του από το Νηπιαγωγείο στην Α΄ Δημοτικού. Κατά τη φοίτηση των παιδιών στο Δημοτικό ο εκπαιδευτικός της Ειδικής Αγωγής μπορεί να ανιχνεύει, να αξιολογεί και να αποκαθιστά Μαθησιακές Δυσκολίες, που δυσκολεύουν τα παιδιά, συμβάλλει στην αυτονομία της μελέτης των μαθητών και στην καλή συνεργασία οικογένειας- σχολείου.

Ανάλυση και Θεραπεία της Συμπεριφοράς

Η Επιστήμη της Ψυχολογίας μελετά τη λειτουργία του νου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το επιστημονικό πεδίο της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς επικεντρώνεται σε κάθε ψυχολογικό φαινόμενο, που μπορεί να γίνει κατανοητό μέσα από την ανάλυση της μακροπρόθεσμης αλληλεπίδρασης του ατόμου, ως βιολογικού οργανισμού, με φυσικά γεγονότα της ζωής και με τα προϊόντα της ίδιας της συμπεριφοράς. Τα προϊόντα που παράγονται από την ίδια τη συμπεριφορά του εκάστοτε ατόμου προκαλούν διέγερση και συναισθήματα με αποτέλεσμα  την τροποποίηση της πιθανότητας επανάληψης των δράσεων που τα παρήγαγε.

Η Ανάλυση και Θεραπεία της Συμπεριφοράς έχει ως έρεισμά της , την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ανθρώπους για την κατανόηση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των αντιλήψεων και των ενεργειών που τους χαρακτηρίζει. Μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον για την εύρεση αιτιών που συνδέονται με τη συμπεριφορά από την πλευρά του παιδιού ή του ενήλικα, πολλές από τις ερμηνευτικές τάσεις είναι ασυμβίβαστες με την πρακτικά αποτελεσματική ανάλυσή της. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η δυσφορία ή η ανησυχία που νιώθει κάθε άνθρωπος όταν δεν έχει μια ικανοποιητική εξήγηση για τον λόγο που μπορεί να εκδηλώνεται μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Στην καθημερινή ζωή είναι συχνή η απόδοση ορισμένων συμπεριφορών σε μια συγκεκριμένη ιδιότητα του ατόμου, τον χαρακτήρα ή/και την προσωπικότητά του.  Συχνές ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν είναι επί παραδείγματι «γιατί δε διάβασε;» , «γιατί μου είπε ψέματα;» ή «γιατί χτύπησε τον φίλο του;». Οι εξηγήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήματα μπορεί να είναι «επειδή βαριέται» , «επειδή είναι ψεύτης» ,ή «επειδή είναι επιθετικός» αντίστοιχα. Τα παραπάνω, ωστόσο είναι συμπεριφορές και αφού χαρακτηρίζονται ως συμπεριφορές δεν αποτελούν αλλά απαιτούν αιτιολόγηση. Ένα παιδί, για παράδειγμα, μπορεί να ασκεί σωματική βία σε έναν συμμαθητή του στο σχολικό περιβάλλον. Πολλές συχνές αποδόσεις βασίζονται στο ότι το παιδί δρα με τον συγκεκριμένο τρόπο γιατί είναι επιθετικό ή γιατί έχει έντονο χαρακτήρα. Πώς, λοιπόν, μπορεί να βοηθηθεί και να βελτιωθεί ένα τέτοιο παιδί, αποδίδοντας κάθε πράξη του σε συγκεκριμένες ιδιότητες του χαρακτήρα του; Η επιθετικότητα είναι και αυτή μια συμπεριφορά που χρήζει αιτιολόγησης. Το εύλογο, λοιπόν, ερώτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι «Γιατί το παιδί αυτό είναι επιθετικό;». Και στο σημείο αυτό η Ανάλυση της Συμπεριφοράς μπορεί να δώσει τις απαραίτητης εξηγήσεις με στόχο την απομείωση και εν τέλει την εξάλειψη της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς του ατόμου.

Ένα Πρόγραμμα Ανάλυσης και Θεραπείας της Συμπεριφοράς περιλαμβάνει:

  • Ανάλυση της Συμπεριφοράς παιδιού / εφήβου μέσω συστηματικών καταγραφών
  • Πραγματοποίηση στοχοθεσίας με επαναπροσδιορισμό ανά τακτά χρονικά διαστήματα ύστερα από την κατάκτηση των προς απόκτηση/βελτίωση επιθυμητών δεξιοτήτων
  • Εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού/εφήβου
  • Πραγματοποίηση ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων διαχείρισης της συμπεριφοράς
  • Εξωτερικά προγράμματα για την απόκτηση δεξιοτήτων εξόδου στην κοινότητα
  • Συμβουλευτική γονέων / Ενημέρωση για τεχνικές διαχείρισης της συμπεριφοράς
  • Παροχή γραπτής προόδου του παιδιού σε μορφή κειμένου και διαγραμμάτων στους γονείς ανά δίμηνο / τρίμηνο

Τα Ατομικά και Ομαδικά Προγράμματα Ανάλυσης και Θεραπείας της Συμπεριφοράς αποσκοπούν:

  • Στη διαχείριση της Συμπεριφοράς με παροχή ενίσχυσης κατά την παρουσίαση επιθυμητών συμπεριφορών
  • Στην απομείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών (πχ ηχολαλία, στερεοτυπία, απουσία βλεμματικής επαφής, επιθετικότητα, απομάκρυνση από τον θεραπευτή/ γονέα κτλ)
  • Στην εδραίωση καθημερινών προγραμμάτων δραστηριοτήτων με στόχο την καθοδήγηση για την προετοιμασία του παιδιού/εφήβου από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, την αλλαγή περιβάλλοντος, την υπακοή στο πρόγραμμα, την οργάνωση στο χώρο και στον χρόνο
  • Στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων
  • Στη διατήρηση θέματος συζήτησης / Συμμετοχή σε διάλογο
  • Στην ομιλία και συζήτηση σε σωστή χρονική σειρά
  • Στην κατανόηση συναισθηματικής συμπεριφοράς
  • Στην ένταξη σε ομάδα – με σκοπό την κοινωνικοποίηση- επικοινωνία – ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Στην απόκτηση πρωτοβουλίας
  • Στην ενίσχυση σε γνωστικό επίπεδο: προσοχή, αντίληψη, νοερή απεικόνιση, κατανόηση, μάθηση, συγκράτηση, ενθύμηση, συλλογισμός, επίλυση προβλήματος και λήψη αποφάσεων
  • Στην απόκτηση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης
  • Στην απόκτηση δεξιοτήτων εξόδου στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Την κοινωνική αλληλεπίδραση
  2. Την βελτίωση της επικοινωνίας – κατανόησης
  3. Την απόκτηση αυτοπεποίθησης
  4. Το πέρασμα του δρόμου
  5. Τη διαχείριση του χρόνου
  6. Τη διαχείριση της χρηματικής συναλλαγής
  7. Το ομαδικό παιχνίδι

 

Στόχος της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς είναι η κατανόηση των δράσεων του παιδιού/ εφήβου, ο εντοπισμός των συνθηκών που τις πυροδότησαν και ως εκ τούτου η ρύθμιση αυτών των συνθηκών με σκοπό τη διαμόρφωση επιθυμητών συμπεριφορών. Η γενίκευση των κατεκτημένων επιθυμητών συμπεριφορών, δηλαδή η εμφάνισή τους σε διαφορετικά περιβαλλοντικά πλαίσια, τα οποία παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με το περιβάλλον στο οποίο διαμορφώθηκαν, αποτελεί τον απώτερο στόχο για κάθε παιδί/έφηβο ξεχωριστά. Σκοπός των παρεμβάσεων Ανάλυσης της Συμπεριφοράς είναι η μακροπρόθεσμη και θετική αλληλεπίδραση του παιδιού/εφήβου με το ευρύτερο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.