Χρήστος Καζολιάς - Πράξη Ομιλία Κόρινθος | SI.MA.TA στην Λογοθεραπεία
613
post-template-default,single,single-post,postid-613,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

SI.MA.TA στην Λογοθεραπεία

SI.MA.TA στην Λογοθεραπεία

 

 

 

Τα SIMATA (signs make talk) είναι πολυαισθητηριακά ερεθίσματα ξεχωριστά για κάθε φώνημα που εφαρμόζονται από το παιδί και τον θεραπευτή. Το παιδί κατανοεί τον τόπο, τον τρόπο και την ηχηρότητα ή μη των φωνημάτων και μπορεί να τα εφαρμόσει μόνο του για διευκολύνει την ομιλία του. Το κάθε σήμα οπτικοποιείται σε μια εικόνα που λειτουργεί ενισχυτικά στην εκμάθηση του φωνολογικού συστήματος. Χρησιμοποιείται επιτυχώς σε παιδιά με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία, αρθρωτικές-φωνολογικές διαταραχές, μαθησιακές διαταραχές ή/και δυσλεξία, και σε παιδιά με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος.

 

 

Πως βοηθούν τα SIMATA;

Τα SI.MA.TA. παρέχουν τη δυνατότητα στο παιδί να εφαρμόζει μόνο του τη μέθοδο αλλά και μαζί με το θεραπευτή. Συνοδεύονται από εικόνες που εμφανίζουν μεμονωμένους φθόγγους για επιπλέον οπτική ανατροφοδότηση. Ο Λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην ομιλία δίνοντας του ανατροφοδότηση ανάλογη με το επίπεδο και τις ανάγκες του παιδιού (οπτική, ακουστική, απτική ή ιδιοδεκτική) κατά τη διάρκεια μιας άσκησης ή μετά.

 

 

SIMATA και Δυσαρθρία:

Τα παιδιά με Δυσαρθρία εμφανίζουν δυσκολίες στην ικανότητα κινητικής εκτέλεσης της ομιλίας κυρίως εξ αιτίας κάποιας μυικής δυσλειτουργίας ή/και βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η διαταραχή μπορεί να εμφανιστεί στην αναπνοή, την αντήχηση, τη φώνηση, την άρθρωση και την προσωδία. Η Αναπτυξιακή Λεκτική Δυσαρθρία μπορεί να εμφανίζεται σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές (όπως είναι η Εγκεφαλική παράλυση, μυοπάθειες – μυασθένεια, σύνδρομα, τραύματα στο ΚΝΣ).

Η μέτρια, ήπια και ελάχιστη μορφή Δυσαρθρίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ικανότητα άρθρωσης ενός παιδιού. Στις περιπτώσεις αυτές, τα παιδιά δυσκολεύονται να εκπαιδευτούν στη σωστή τοποθέτηση του αρθρωτή (γλώσσα, χείλη, σιαγόνες κλπ) και να μην μπορούν να κατακτήσουν τη παραγωγή του σωστού ήχου.

Για τη διευκόλυνση αυτών των παιδιών και την καλύτερη εκπαίδευσή τους στη σωστή αρθρωτική παραγωγή των φωνημάτων της Ελληνικής γλώσσας, δημιουργήθηκε η μέθοδος SI.MA.TA. Τα SI.MA.TA. εφαρμόζονται από το παιδί και τον θεραπευτή και σχετίζονται άμεσα με την τοποθεσία της άρθρωσης και την παραγωγή του κάθε φθόγγου. Παρέχουν εξωγενή ακουστικά, οπτικά (αναπαράσταση του φθόγγου ως προς τον τόπο και τον τρόπο παραγωγής του), απτικά (αγγίζουν τη θέση άρθρωσης και ακολουθούν τον τρόπο, για παράδειγμα δόνηση) και ιδιοδεκτικά (προκαλούμε αργή και παρατεταμένη άρθρωση για να προσφέρει πρόσθετη ιδιοδεκτική πληροφόρηση) ερεθίσματα στην ελληνική γλώσσα.

 

 

Σκιτζής Ματθαίος

Λογοθεραπευτής